içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Enerjide ABD-Çin etkisi

Pekin Üniversitesi Misafir Öğretim Üyesi Ümit Alperen, Çin’in ABD’den 2017’de 9,1 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleştirdiğini kaydetti.

Enerjide ABD-Çin etkisi

Çin ve ABD arasında gerçekleşen anlaşmada, Çin’in ABD’den 2020 ve 2021’de toplam 52,4 milyar dolar değerinde enerji ürünleri ithal etme sözü verdiğine dikkati çeken Alperen, “ABD Çin’in önemli bir enerji tedarikçisi konumuna gelecektir” dedi.

Çin’in 2018’de 45 farklı ülkeden ham petrol ithal ettiği bilgisini paylaşan Alperen, ülkenin ham petrol talep artışının 2019’da yüzde 5,2 olduğunu, ancak bu yıl bu oranın yarı yarıya düşerek yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

“Çin, İran’dan petrol alımını daha da azaltabilir.

Alperen, sözkonusu sebepler nedeniyle Çin’in bazı enerji tedarikçileriyle anlaşmalarını iptal etmek zorunda kalabileceğini vurgulayarak, “Bu durumda Çinli enerji ithalatçılarına ceza gelebilir. Diğer yandan, Çin, zaten yaptırım altında bulunan İran’dan petrol alımını daha da azaltabilir. Fakat bunun da İran üzerinden Çin’e politik bir maliyeti olması kaçınılmazdır.” dedi.

İskoçya’da bulunan araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie Asya-Pasifik Başkan Yardımcısı Gavin Thompson ise, önümüzdeki iki yılda Çin’de doğal gaz talebindeki artışın yavaşlamasının beklendiğini ve artan gaz üretimiyle iç pazarda rekabetin kızışacağını belirtti.

Thompson, bu durumun ABD’den enerji ithalatı için bir engel oluşturacağını da aktardı.

Thompson, Çin’in LNG talebinin bu yıl 17 milyon ton, gelecek yıl ise 23 milyon ton olmasının öngörüldüğünü, ABD’nin Çin’e LNG ihracatının 2017’de ise sadece 1,5 milyon tonla sınırlı kaldığını söyledi.

Çeşitli basın kurumlarında yer alan haberlerde ABD ve Çin arasında geçtiğimiz hafta imzalanan birinci faz ticaret anlaşmasının AB ekonomisine 11 milyar dolar tutarında zarar verebileceği iddia da edildi.

Tarih: 27-01-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum